Sikrer Haugalandet nok kraft

Kraftbehovet på Haugalandet vil øke voldsomt de nærmeste årene, og arbeidet med å sikre økt kraftforsyning til regionen har stått høyt på RENergi-programmets agenda. Da er det svært gledelig at Statnett nå gjenopptar arbeidet med en ny kraftledning til regionen.

I en ny rapport utarbeidet av Haugaland Kraft Nett konkluderes det med at behovet for elektrisitet i regionen innen 2026 kan bli mer enn dobbelt så stort som dagens forbruk. Rapporten er basert på dialog med en rekke av de større bedriftene på Haugalandet. Med utgangspunkt i rapporten er Statnett nå i ferd med å gjenoppta arbeidet med en ny kraftledning inn til regionen.

– Det er nødvendig å øke forsyningen til Haugaland Næringspark for å legge til rette for den planlagte industriutviklingen, sier Olav Linga, konsernsjef i Haugaland Kraft.

Avtale signert

Haugalandet Næringspark, Haugalandet Kraft Nett og Statnett har nå inngått en intensjonsavtale, og Statnett er allerede i ferd med å inngå avtaler med de aktuelle bedriftene med tanke på at de etter hvert må dekke sine andeler av utrednings- og anleggskostnadene ved byggingen av en slik ledning. Statnett vil i løpet av kort tid gjenoppta arbeidet med konsesjonssøknaden for den planlagte, nye kraftledningen til Gismarvik. Haugalandet Kraft Nett har på sin side fått konsesjon til å bygge 132 kV ledning mellom Klovning og Haugaland Næringspark i Tysvær kommune. Dersom planene ikke møter uforutsette problemer, vil strømnettet fra 2025-26 ha kapasitet til å levere vesentlig mer kraft til næringslivet i regionen og til alminnelig forsyning.

Fremtiden er elektrisk

– Dette er et viktig skritt for utviklingen i regionen. Statnett skal legge til rette for en elektrisk fremtid, samtidig som det er viktig at utviklingen skjer med god balanse og i takt med planene om nytt kraftforbruk i området. Den felles forståelsen og det kunnskapsgrunnlaget vi nå har etablert gir oss et godt grunnlag for å gå videre med våre planer, sier konserndirektør Håkon Borgen i Statnett.

For et halvt år siden stilte Statnett arbeidet med den nye ledningen i bero. Dette hadde sammenheng med at behovet for ledningen blant annet hadde nær sammenheng med Hydros ønsker om å utvide sitt anlegg på Karmøy. Statnett hadde som intensjon å sende søknad om konsesjon på ny ledning i første kvartal 2019.

I januar ble det imidlertid klart at Hydro har behov for mer tid til å modne prosjektet om en mulig utvidelse på Karmøy. Statnett valgte derfor å utsette konsesjonssøknaden for ny kraftledning inntil videre.

Viktig for forsyningssikkerhet og næringsutvikling

I vår og sommer er det imidlertid gjennomført en kartlegging av etablerings- og utvidelsesplaner i det regionale næringsliv. Kartleggingen er gjennomført av Haugaland Kraft Nett og antyder et behov for en kapasitetsøkning mellom 400 og 1300 MW innen 2026. Dagens forbruk i det samme området, Haugalandet, er på omtrent 800 MW. Dette behovet er i en størrelse som vil gjøre det nødvendig å bygge ny ledning til Haugalandet uavhengig av om Hydro utvider på Karmøy eller ikke.

– Den nye ledningen vil også bidra til bedre forsyningssikkerhet i regionen samt legge til rette for fremtidig næringsutvikling. Ny kraftledning vil legge grunnlaget for ytterlige vekst og ruste oss for fremtiden, sier Linga.

Aktuelt

Mer kraft til Haugalandet

Klart for store industrietableringer i Haugaland Næringspark med ny kraftlinje!

Haugalandet som Silicon Bay

Thorhild Widvey ser store grønne muligheter, om regionen samarbeider strategisk.

Hydrogen – en viktig del av klimaløsningen!

Hydrogen blir en viktig del av Europas klimaløsning, og Gassco kan distribuere til kontinentet.